fbpx
 

Beneficiile muzicii pentru copii

January 3, 2023
beneficiile-muzicii-pentru-copii-2
beneficiile-muzicii-pentru-copii-3

Toți muzicienii știu cel putin la un nivel intuitiv că muzica ofera beneficii – poate mai ales pentru copiii mici. Deși majoritatea oamenilor nu au nevoie de cercetări științifice care sa demonstreze că muzica ne poate aduce bucurii și ne poate imbunatati starea de spirit, există un număr tot mai mare de dovezi care arată...

Toți muzicienii știu cel putin la un nivel intuitiv că muzica ofera beneficii – poate mai ales pentru copiii mici. Deși majoritatea oamenilor nu au nevoie de cercetări științifice care sa demonstreze că muzica ne poate aduce bucurii și ne poate imbunatati starea de spirit, există un număr tot mai mare de dovezi care arată cât de importantă este muzica pentru dezvoltarea cognitivă în copilărie.

 

FELUL ÎN CARE MUZICA INFLUENŢEAZĂ CREIERUL COPILULUI TĂU

Dezvoltarea timpurie a creierului se referă la construirea conexiunilor prin introducerea lumii exterioare, iar muzica oferă o contribuţie suplimentara pe măsură ce creierele celor mici se dezvoltă.

Expunerea la muzică permite creierelor tinere sa absoarba o intrega gama de note, tonuri și cuvinte pe care le vor folosi ulterior și, făcând acest lucru, construiesc căi neuronale care pot influența și spori capacitatea cognitivă.

Muzica construiește căi neuronale în tot creierul, dar mai ales în corpul calos, o fâşie de țesut care leagă cele două emisfere ale creierului. Acest lucru, cred neurologii, vine cu o gamă întreagă de beneficii, aceasta zona afisand o capacitate sporită de rezolvare a problemelor și o mai mare rezistență emoțională.

SUNT EFECTELE EDUCAŢIEI MUZICALE ASUPRA CREIERULUI SUSŢINUTE DE CERCETĂRI?

Cercetările arată că aproape orice gen de muzică are efecte pozitive asupra dezvoltării creierului. În anii 1990, cercetările au sugerat că ascultarea muzicii clasice ar face copiii mai inteligenți – în special lucrările care au o precizie aproape matematică ale lui Mozart. Se pare că există un adevăr în acest fenomen, care este uneori numit „efectul Mozart”.

CERCETARILE ARATĂ CĂ APROAPE ORICE GEN DE MUZICĂ ARE EFECTE POZITIVE ASUPRA DEZVOLTĂRII CREIERULUI.

O teorie este că muzica, în special redarea muzicii, întărește legătura dintre simțul auzului unui copil și capacitatea creierului de a procesa sunete. Cu alte cuvinte, este important să asculti un gen muzical, dar si mai benefic este să recunoști pe deplin schimbările subtile de sunet, tipar, si textura din muzică.

Această abilitate de a recunoaște si distinge complexitatea muzicala se reflecta si în alte domenii ale vietii, și poate îmbunătăți performanța cognitivă. Odată ce copilul are vârsta potrivita pentru a-și exprima interesul spre acest domeniu, activitățile muzicale și lecțiile pot intari această abilitate și pot contribui la consolidarea faptului că aceste beneficii vor continua până la maturitate.

 

DE CE ESTE IMPORTANTĂ ÎNVĂȚAREA MUZICII PENTRU DEZVOLTAREA COPILULUI DUMNEAVOASTRĂ?

Nu există un anumit gen care să îi facă pe copii mai inteligenți, dar există dovezi că învățarea muzicii are un efect pozitiv asupra dezvoltării creierului la copii. De fapt, copiii se pot bucura de multe beneficii ale educației muzicale dacă participă la activitati specifice domeniului inca de la o vârstă fragedă.

 

BENEFICIILE MUZICII PRIVIND DEZVOLTAREA COPILULUI

Muzica este importantă în primii ani, deoarece stimuleaza inteligența și emoțiile copiilor și îi ajută să își dezvolte abilitățile, dintre care enumeram:

  • Dezvoltare timpurie a limbajului
  • O capacitate sporită de a învăța limbi străine
  • Stare de spirit îmbunătățită și reglarea emoțională
  • Rezistența fizică
  • Răbdare și disciplină
  • Abilităţile motorii brute şi fine
  • Abilitatea de a recunoaște mici diferențe între sunete
  • Cooperare și conștientizare interculturală
  • Îmbunătățirea memoriei și a concentrării
  • Îmbunatatirea increderii de sine, stima de sine și exprimarea de sine
  • Note mai bune la testele scolare
  • Nu există aproape niciun aspect al cunoașterii și dezvoltării umane care să nu poată fi îmbunătățit ascultând și învățând a cânta muzică.
  • Aceste beneficii vor dainui până la maturitate și chiar la bătrânețe, deoarece atunci când creierul construiește mai multe căi neuronale inca de la o varsta frageda, devine mai capabil să rețină informații noi și să reziste mai eficient la deteriorarea memoriei.

 

INFLUENŢEAZĂ MUZICA COMPORTAMENTUL COPILULUI?
  • Da, expunerea la muzică va influența comportamentul copilului dumneavoastră, dar acest fapt depinde intr-o anumita masura si de genul muzical ascultat. Expunerea la muzică întărește corpul calos, țesutul care leagă cele două emisfere ale creierului.
  • Cu această conexiune consolidată, copilul va fi mai bine echipat pentru a-și regla starea de spirit, emoțiile și comportamentul.

 

CARE AR FI VARSTA POTRIVITA PENTRU A INCEPE INVATAREA UNUI INSTRUMENT MUZICAL?
  • Copiii care încep să învețe un instrument înainte de vârsta de 7 ani par să aibă o neuroplasticitate mai mare (capacitatea creierului de a se dezvolta, de a se schimba și chiar de a se vindeca) de-a lungul vieții. Acesta este doar unul dintre multele efecte benefice ale muzicii asupra creierului.
  • Cu toate acestea, este important să păstrați aceste lecții interesante pentru ei, iar invatarea sa aiba si un element distractiv. Copiii învață cel mai bine prin joc și ar trebui să experimenteze invatarea prin cât mai multe instrumente diferite. Cântatul la orice instrument – indiferent dacă este flaut sau pian – necesită abilități motorii fine, o bună coordonare intre mână si ochi, și o conexiune foarte buna intre minte si corp.

 

BEBELUŞII, COPIII MICI ȘI MUZICA: VÂRSTA DINTRE 0-2 ANI
  • Bebelușii se nasc cu abilitatea innascuta de a invata muzica. Copiii foarte mici procesează muzica într-o parte a creierului care se suprapune cu dezvoltarea limbajului, motiv pentru care expunerea la muzică poate încuraja dezvoltarea limbajului.
  • În primele luni, copiii învață să experimenteze lumea din jur și să navigheze prin ea.

 

DE CE ESTE BINE PENTRU BEBELUŞI ŞI COPIII MICI SĂ ASCULTE MUZICĂ?

Majoritatea copiilor din această categorie de vârstă inca nu au dobandit capacitatea de a comunica verbal, dar asta nu înseamnă că creierul lor nu este foarte interesat de limbaj. Muzica poate calma bebelușii și copiii mici în timp ce ii oferă creierului șansa de a experimenta sunetele, care sunt în esență materiile prime ale limbajului.

  • Îi ajută să-și dezvolte vorbirea. La fel cum bebelușii ganguresc în timp ce încearcă să învețe cuvintele, ei pot ganguri si muzical, testându-și abilitatea de a reproduce muzica care le este împărtășită. Acest inceput de comunicaee îi ajută pe bebeluși să tonifice mușchii de care au nevoie pentru a vorbi – și pentru a cânta.
  • Îmbunătățește abilitățile motorii ale bebelușilor și copiilor mici. Muzica stimulează experiența senzorială bebelușului și ii oferă oportunitatea de a-și exersa abilitățile motorii, (de exemplu) mişcându-se în ritm. Prin incurajarea acestei legături innascute pe care copiii o au cu muzica, părinții pot pune bazele unei pasiuni care e foarte probabil sa isi mentina prezenta de-a lungul intregii vieti.
  • Muzica poate intari legătura dintre părinte si copil. Un alt efect minunat al muzicii asupra creierelor celor mici este unul pe care si părinții îl pot împărtăși. Când un părinte cântă sau se mişcă în ritm cu muzica impreuna cu bebelușul, ambele creiere eliberează oxitocină, un hormon care intareste relatia dintre parinte si copil, si oferă un sentiment de pace și bunăstare.

 

MUZICA ȘI DEZVOLTAREA COPILĂRIEI TIMPURII: VÂRSTA DINTRE 2-6 ANI

La fel ca in cazul bebeluşilor, muzica poate ajuta si copiii intre 2-6 ani să continue sa își dezvolte urechea muzicala, si capacitatea de a face distincții fine atunci cand aud sunete muzicale.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani se percep adesea ca fiind centrul universului, așa că poate fi dificil pentru ei să împartă jucării cu alti copii sau să joace jocuri de cooperare. Colaborarea muzicale intre copii poate fi un alt mod prin care muzica poate stimula dezvoltarea. A canta impreuna cu altii, sau folosind instrumente de percuție pentru a ţine ritmul unei piese, este o formă de joc paralel.

Pentru a rezuma, muzica in primii ani de viata este importantă din următoarele motive:

  • Ii poate ajuta pe copii să învețe să coopereze. Copiii pot coopera fără a fi nevoiți să împarta obiecte sau jucarii cu ceilalti sau să îşi aştepte rândul, lucru pe care incearca să-l învețe. Spre finalul acestei etape de dezvoltare, părinții și profesorii pot utiliza cântece de tipul intrebare-răspuns pentru a învata copiii sa isi astepte randul.
  • Cântatul la un instrument poate spori capacitatea de dezvoltare a creierului copilului dumneavoastră. Preșcolarii sunt adeseori surprinsi placut de sunetele pe care le pot produce, așa că incurajati de catre cei din jur isi pot manifesta dorinta de a fi mici cântăreți sau compozitori care exploreaza aceasta latura creativa. Aceste indicii pot reprezenta un semnal de a expune copiii la o varietate de stiluri sau activități muzicale.

 

CUM BENEFICIAZĂ COPIII DE EDUCAȚIA MUZICALĂ: VÂRSTA DINTRE 7-11 ANI

Efectele muzicii asupra dezvoltării timpurii a copilului continuă si în faza în care școlarii încep să stăpânească gândirea logică și matematică.

Pe scurt, educația muzicală a copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani este importantă din următoarele motive:

  • Muzica îi învață pe copii abilitățile de lucru în echipă. Copiii care fac muzică într-un grup (cum ar fi o orchestră școlară, un cor local, un cvartet de coarde sau o formație rock) învață la fel de mult despre munca în echipă ca și cei care practică sport.
  • Îmbunătățește abilitățile de ascultare, legatura dintre ochi si mână, și funcţiile motorii fine.
  • Tinerii muzicieni dezvoltă o capacitate mai mare de a distinge cuvintele într-un mediu zgomotos, ceea ce le-ar putea spori capacitatea de a reţine ceea ce comunica un profesor într-o sală de clasă suprapopulata, și de a îmbunătăți performanța academică.

Copiilor din această categorie de vârstă le face placere să rezolve puzzle-uri, si să observe cum piesele unui obiect sau concept pot forma un întreg. Asta înseamnă că este posibil ca ei să fie interesati si de învățarea armoniilor care compun o melodie, sau de a lucra în mici ansambluri de muzică unde fiecare instrument are un rol diferit.

 

EFECTELE MUZICII ASUPRA CREIERULUI ADOLESCENTULUI: DE LA 12 ANI ÎN SUS

Beneficiile muzicii asupra dezvoltării copilului se extind până în adolescență și poate chiar până la maturitate. Un studiu al Institutului Salk pentru Studii Biologice din California sugerează că creierele elevilor care au început să participe la un program de muzică în anii de liceu au avut o dezvoltare mai rapida decat ale celorlalti. Acesti tineri isi pot îmbunătăți mai repede si abilitățile lingvistice, capacitatea de a obtine note bune la teste, și chiar autoreglarea emotionala.

În această etapă a vieții, adolescenții pot beneficia si de învățarea teoriei muzicale, deoarece sunt echipați cognitiv pentru a înțelege pe deplin concepte abstracte. În plus, începând cu acest moment și până la maturitate, dezvoltarea cognitivă este strans legată de acumularea de cunoștințe noi.

CUM INFLUENȚEAZA MUZICA COMPORTAMENTUL ADOLESCENTIN ȘI ABILITĂȚILE SOCIALE?

La nivel social, adolescenții folosesc muzica pentru a se conecta unul cu celălalt într-un moment al vietii în care prietenii sunt importanți și emoțiile sunt intense. Adolescenții care cântă muzică în grupuri sau formații nu doar îmbunatatesc relatiile de prietenie cu colegii lor, ci și învață să-și păstreze calmul în timpul negocierilor și să se asculte cu atenție unul pe celălalt – pentru că numai așa se poate face muzică intr-un ansamblu.

De asemenea, adolescenții folosesc muzica pentru a-si distinge identitatea de cea a părinților. Din acest motiv, muzica oferă o modalitate sigură și productivă pentru adolescenți de a-și dezvolta identitatea individuală.

 

EDUCAȚIA MUZICALĂ ȘI CUM SA II INVATAM PE  COPII SĂ IUBEASCĂ MUZICA

Există multe moduri prin care putem face muzica parte din viața copiilor – prin lecții de instrument sau voce, cântând împreună, tabere de muzica sau chiar prin ascultarea unor înregistrări de calitate în timp ce pregatim micul dejun sau cina. Astfel, pe termen lung, viata lor va deveni mai bogată din acest punct de vedere.

Programele de muzică precum cele de la Centrul Educational si Artistic „Vivace” oferă elevilor o varietate mare de beneficii, de la imbunatatirea persistenței si memoriei până dezvoltarea unui raționament abstract superior.

În anumite privințe este cel mai ușor să observati legătura dintre muzică și dezvoltarea cognitivă la o varsta frageda, deoarece cei mici ating in acea perioada „pietre de hotar” într-o succesiune rapidă. Cu toate acestea, persoanele de orice varsta pot beneficia de efectele benefice ale muzicii asupra creierului.

La Centrul Educational si Artistic „Vivace” începem lectiile de pian, chitara, canto, si vioara prin a-i expune pe cei mai mici elevi la minunea de a face muzică prin activitati interesante si captivante, și îi îndrumăm în a deveni tineri interpreți experimentați care fac din muzică o parte importantă a vieții lor artistice și intelectuale.

 

 

Contact
Strada Dr. Ion Ratiu 2, Brașov
0756-560-944
Luni - Vineri: 3 PM - 8 PM; Sâmbătă: 9 AM - 6PM
Suna acum